Bezienswaardigheden

Cuba is een land met een lange en woelige geschiedenis en een schitterende natuur. Vandaar dat er volop bezienswaardigheden zijn die de moeite van het bezoek zeker waard zijn! Hieronder volgt een greep uit de belangrijkste ‘must sees’.

Havana

In de hoofdstad Havana kun je zo een paar dagen doorbrengen zonder uitgekeken te raken.  Het oude stadscentrum van Havana staat op de Werelderfgoed lijst van UNESCO. Andere bezienswaardigheden in de stad zijn bijvoorbeeld de Kathedraal San Cristobal, het Capitool, boulevard De Malecon, begraafplaats De Colon, Hotel Nacional, diverse pleinen en musea.

Castillo del Morro

Het Castillo del Morro neemt een bijzondere plaats in. Het fort uit 1589 is gebouwd ter bescherming van de baai van Havana. Vanaf het fort ligt een ketting onderwater naar La Punta. In geval van dreiging werd de ketting strak getrokken.

Pinar del Rio

Pinar del Rio staat bekend vanwege de tabaksindustrie. Je vindt er vele tabaksplantages en er is een prachtige natuur. Bezoek bijvoorbeeld de op de Werelderfgoed lijst staande Vinales vallei met “mogotes” (kalkstenen heuvels met ronde toppen door de erosie) of duik naar de prachtige onderwaterwereld bij het strand Maria la Gorda.

Santiago de Cuba

Voor cultuur moet je in Santiago de Cuba zijn. Je vindt er meerdere architectuurstijlen; van Barok tot Neoklassiek. Santiago de Cuba onderscheid zich door de beboste parken, de steile straten, de koloniale gebouwen met balkons en hoge vensters. Er zijn ook een aantal gebouwen van historisch belang zoals het eerste huis in Amerika, de eerste kathedraal in Cuba en het eerste Cubaanse museum.

Trinidad

Trinidad ademt nog de koloniale sfeer doordat er nog veel van de Spaanse architecteur uit de 16e eeuw bewaard is gebleven. Het historische Trinidad is beroemd om de straten met kinderkopjes, pastel gekleurde huizen en fraaie paleizen en pleinen.

Varkensbaai

In 1961 vond er een poging tot invasie plaats van Cubaans ballingen geholpen door de Amerikanen. Ze probeerden het bewind van Fidel Castro omver te werpen door via de Varkensbaai het eiland aan te vallen. Maar Castro en zijn leger wisten de aanval af te slaan. Het Giron museum, aan de ingang van de Varkensbaai, is gewijd aan deze overwinning van Cuba.

Meer informatie over Havana

Nog meer info over Santiago de Cuba

Alles over Trinidad