Orkaanseizoen Cuba

Cuba is een heerlijk vakantieland en waar we vooral van genieten is het ontspannen sfeertje, de tropische zon en het lekkere temperatuurtje. Ideaal voor een strandvakantie en ook om het eiland te verkennen.

Orkaanseizoen

Hoewel het eigenlijk het hele jaar door mooi weeOrkaanseizoen Cubar is op Cuba, heb je tijdens het natte seizoen (mei tot en met oktober) wel meer kans op een bui. Wat je natuurlijk liever niet wilt, is tijdens je vakantie in een orkaan terecht komen. Het orkaanseizoen in het Caribisch gebied duurt van juni tot en met oktober en omdat het eiland behoorlijk langgerekt is, is de kans dat er een tropische storm overtrekt niet klein. Jaarlijks gebeurt dat zeker 1 à 2 keer. De meeste orkanen die het eiland aandoen, zijn echter niet zo heel fel.

Bekijk nu de beste Cuba vakantie aanbiedingen

De orkanen komen meestal vanuit zuidoostelijke richting, daardoor komen de wervelwinden altijd aan de zuidkust en het zuidoosten van Cuba aan land. De meeste schade door het natuurgeweld vindt daar dan ook plaats. De noordkust wordt bijna nooit getroffen doordat noordelijke stormen dan meestal een route ten noorden van het eiland volgen, parallel aan de kustlijn. Oostelijke orkanen hebben over het algemeen niet zoveel kracht, omdat ze vanuit de Dominicaanse Republiek en Haïti komen, alwaar ze al voor een groot deel afgezwakt worden.

Het meeste risico om met een echt gevorkaan Cubaaarlijke orkaan geconfronteerd te worden, heb je dus bij een orkaan vanuit het zuiden die aan het zuidwestelijke deel van het eiland aan land komt en dan vooral tijdens de warme zomermaanden. Als een tropische storm over honderden kilometers opgewarmde zee aan komt waaien, krijgt hij de kans uit te groeien tot een orkaan met een kracht van 4 of 5 of zelfs meer, maar dat laatste komt op Cuba zelden voor.

Wil je toch tijdens de zomer naar Cuba? Houd dan de voorspellingen in de gaten!