Ligging Cuba

Alles over de ligging en omgeving van Cuba

In het noordwesten van het CaribiscKaart Cubah gebied liggen een aantal eilanden, waaronder Cuba, het grootste en dichtst bevolkte eiland van allemaal. Aan de noordkant van Cuba ligt de Atlantische oceaan, de Golf van Mexico en de Straat van Florida en aan de zuidkant ligt de Caribische Zee.

In de omgeving van Cuba ligt Hispaniola ofwel de Dominicaanse Republiek en Haïti op ongeveer 80 kilometer afstand, de Kaaimaneilanden liggen op 200 kilometer afstand en Jamaica bevindt zich op 140 kilometer van Cuba. De Verenigde Staten bereikt men na 180 kilometer over zee; de staat Florida die als een schiereiland in uitsteekt. Het Mexicaanse vasteland ligt zo’n 210 kilometer van het eiland verwijderd. Door de ligging van het eiland, kent Cuba een tropisch klimaat en ligt bovendien in het orkaangebied.

Bekijk nu de beste Cuba vakantie aanbiedingen

Bergen en strand

Het landschSierra del Rosario Cubaap van Cuba is behoorlijk gevarieerd, maar voor een groot deel heuvelachtig. Daarnaast zijn er wel 4 bergketens op het eiland. In het westen ligt de Cordillera Guaniguanico die uit twee bergketens bestaat; de Sierra del Rosario en de Sierra de los Organos. Het hoogste punt, de Guajaibon is 728 meter. Aan de andere kant van Cuba ligt de Sierra Maestra op het zuidwestelijke deel van het eiland, het hoogste punt is hier de Pico Turquino die wel 1994 meter meet. Verder ligt er nog een bergketen op het midden van het eiland; de Sierra Escambray waarvan de hoogste top zich op 1156 meter bevindt; de Pico de San Juan of la Cuca.

Het eiland meet zo’n 111.000 vierkante kilometer en heeft een langgerekte vorm. Het meest westelijke punt bij Cabo de San Antonio en het meest oostelijk gelegen punt, de Punta Quemado, zijn zo’n 1250 kilometer van elkaar verwijderd en het smalste deel van het eiland is nog geen 31 kilometer breed! De kustlijn van Cuba is daardoor wel 7000 kilometer lang en omvat vele prachtige witte zandstranden met weelderige vegetatie die perfect zijn voor een heerlijke strandvakantie.